Zum Inhalt springenZur Suche springen

Preliminary Schedule

Monday JUN 19, 2023


11:30-12:15 h

Check-in, lunch & coffee

12:15-12:20 h

Presidium of the University, HHU Düsseldorf | welcome

12:20-12:30 h

Prof. Dr. Klaus Pfeffer, Prof. Dr. Martin Mauve, speaker of the Manchot research group “Decision-making with the help of Artificial Intelligence”,
HHU Düsseldorf | introduction

12:30-13:15 h

Prof. Dr. Rolf Apweiler, Director of EMBL-EBI, Hinxton, Cambridgeshire

13:15-13:45 h

Prof. Dr. Alexander Dilthey, Institute of Medical Microbiology and Hospital Hygiene, HHU Düsseldorf

13:45-14:15 h

Break (30 min)

14:15-15:00 h
 

Prof. Dr. Nicola Segata, Laboratory of Computational Metagenomics, Department CIBIO, University of Trento

15:00-15:45 h

Prof. Dr. Magdalena Wojcieszak, Dep. Of Communication, UC Davis

15:45-16:15 h

Break (30 min)

16:15-16:45 h

Prof. Dr. Marc Ziegele, Institute for Communication and Media Studies, HHU Düsseldorf

16:45-16:50 h

Break (5 min)

16:50-17:50 h
 

Panel discussion: “How can trustworthy and transparent AI applications be implemented in health and politics?”

Participants: Prof. Dr. Rolf Apweiler, Prof. Dr. Alexander Dilthey, Prof. Dr. Nicola Segata, Prof. Dr. Magdalena Wojcieszak, Prof. Dr. Marc Ziegele, Prof. Dr. Rainer Haas

Moderation: Prof. Dr. Klaus Pfeffer

17:50-18:20 h

wrapping up | graphic recording

18:20-20:00 h

fingerfood & drinks foyer

 

Tuesday JUN 20, 2023


09:00-09:15 h

Prof. Dr. Klaus Pfeffer, Prof. Dr. Martin Mauve, HHU Düsseldorf | welcome & introduction

09:15-10:00 h

Prof. Dr. Hartmut Wessler, Institute for Media and Communication Studies, University of Mannheim

10:00-10:30 h

Break (30 min.)

10:30-11:15 h

Prof. Dr. Katharina Simbeck, Business administration, controlling, HTW Berlin

11:15-11:45 h

Prof. Dr. Marius Wehner, Business Administration, in  particular Corporate Management, Heinrich Heine University Düsseldorf

11:45-12:35 h

Lunch Break (50 min.)

12:35-13:20 h

Prof. Dr. Mireille Hildebrandt, Professor of Law, Vrije Universiteit Brussel and Radboud University

13:20-13:50 h

Prof. Dr. Johann Justus Vasel LL.M. (NYC), public law with special regard to legal issues of artificial intelligence, HHU Düsseldorf

13:50-14:00 h

Break (10 min)

14:00-15:00 h

Panel discussion: What determines the appropriate use of AI in business situations? What specific parts of the law could and should be ‘bettered’ by way of AI, seen from the perspective of democracy and the rule of law?“

Participants: Prof. Dr. Hartmut Wessler, Prof. Dr. Katharina Simbeck, Prof. Dr. Marius Wehner, Prof. Dr. Mireille Hildebrandt, Prof. Dr. Johann Justus Vasel, Prof. Dr. Barbara E. Weißenberger

Moderation: Prof. Dr. Martin Mauve

15:00-15:30 h

summing up | graphic recording

15:30

coffee & check out

Verantwortlichkeit: